Анђелка Плакаловић

ДВА ВИЈЕКА ОД ОБЈАВЉИВАЊА ВУКОВОГ СРПСКОГ РЈЕЧНИКА

 

      У Културном центру на Палама, одржана је Свечана академија поводом обиљежавања двије стотине година од објављивања првог издања Српског рјечника Вука Стефановића Караџића. Студенти Катедре за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а уједно и организатори ове Свечане академије, уприличили су пригодан и разноврстан програм вриједан сваког помена и похвале. Вуков Рјечник, чији тачан назив гласи Српски рјечник истолкован њемачким и латинским ријечима представља најважнији корак у Вуковој борби за језик и реформу језика и заслужује управо дивљење и поштовање попут овог.

                                      Вечерас смо се овдје окупили
                            да би нас сутра било мјесто сабљи и пушака,
                                            сложни на језику
                  вечерас смо се овдје окупили да бисмо сутра преживјели.

 

     Стиховима пјесме Ода ћирилици, студента мастер студија на Катедри за србистику Бојана Николића, отпочет је свечани програм Академије. У пјесми се српски народ позива на скупове, саборе и окупљања, позива у борбу за одбрану језика и писма, позива на освјешћивање духа за нова покољења. То им је, наиме, Вук у аманет оставио.

     Студент мастер студија Јелена Жерајић у наставку програма казује стихове пјесме Вуков запис црногорске пјесникиње Милице Бакрач, која се бори за одбрану и статус српског језика у сусједној Црној Гори. У пјесми наглашава да је свеколики род српски дужан Вуку на његовом драгоцјеном дару, јер се по њему увек препознамо и од неверних се, њиме, чувамо.

     Професор Саша Кнежевић окупљенима је прочитао Вуково писмо Лукијану Мушицком из 1815. и Милошу Обреновићу из 1816. године. У писмима се наводи да је Вук својевремено тражио новчану помоћ, а све у нади да ће његов Рјечник или прва и најважнија књига од свијех књига српских, како је волио да каже, угледати свјетлост дана. Прешавши све препреке на које је наилазио током рада и одговоривши на сва негодовања и неодобравања, прво издање Рјечника објављено је 1818, прије тачно двије стотине година, и садржало је 26.270 акцентованих ријечи. Подсјећања ради, Вук је грађу за овај рјечник почео да скупља још 1815. године на наговор Јернеја Копитара.

     Добро је познато и то да је Вуковим надљудским напором много народних пјесама записано и од заборава сачувано. Млади гуслар и студент треће године са Катедре за србистику Душан Пејић ауторском пјесмом Ћирилица поздравио је све присутне. Подстакнуо да се осврнемо на актуелно стање у друштву. Нагласио да подигнемо свијест о очувању језика, писма и традиције. Опоменуо:

                                     У тих светих тридесет знакова,
                                     сабила се душа Србинова,
                                     и његова историја славна,
                                     а и света вјера православна.

    Професор Биљана Самарџић упознала нас је са развојем српске ћирилице кроз историју, нагласивши да је она настала на темељима старословенске ћирилице, да би је на крају у потпуности уобличио Вук Стефановић Караџић. Истакла је да је ћирилица кроз историју била писмо српског језика и писмености, али и прогањано писмо. Позвала је све присутне да буду јединствени и сложни те да не дозволе да било шта замагли њихову језичку стварност.

      Миланка Бабић, професор на Катедри за србистику Филозофског факултета на Палама, говорила је о савременом стању у српском језику. Данас, двије стотине година након објављивања Вуковог Рјечника, ми смо поносни, али и тужни. Поносни јер је ћирилица хиљадугодишње, једино и увијек исто, српско писмо, а тужни јер правимо отклон према истинским вриједностима. Иако дужни да чувамо традицију, ми то, данас, занемарујемо.

     Студенти са Катедре говорили су о аустроугарској окупацији и забрани ћирилице у Босни и Херцеговини. Публици су представили и игроказ под називом Окупација српског језика те послали и нагласили пароле попут: Ћирилица је душа српског народа, Не заборављамо писмо и језик ради некаквих пруга и путева, Док је ћирилице биће и Срба!

   О значају Рјечника, заштити српског језика и ћирилице у Републици Српској и његовању српске историје и културе говорио је један од најистакнутијих бораца за српски језик и српску ћирилицу, лингвиста Милош Ковачевић.  

    У препуној сали, поред професора и студената у улози водитеља, рецитатора и глумаца, програм Свечане академије употпунили су и чланови хора Филозофског факултета и Културно умјетничког друштва Младост из Пала.

   Будући да се ћирилица данас све више потискује латиничним писмом, на Академији у Палама говорници су апеловали на медије, школство и државне органе нагласивши да не смијемо дозволити да ћирилица падне у заборав јер би то уједно значило и губљење српског националног идентитета, културног језгра, историје и традиције.

    Овај скуп и јубилеј у Вукову част и част његовог Рјечника још је само један у низу разлога зашто треба вољети свој језик и писати ћирилицом, и зашто се треба борити за опстанак писма ћирилскога. Рјечник народног језика Вука Стефановића Караџића није обично лексикографско дјело, него много више од тога. У њему су сачуване народне умотворине и народна вјеровања. Будући да Вук у свом Рјечнику није изостављао ни опсцену лексику, данас га са пуним правом сматрају и називају енциклопедијом српског народног живота. 

    А  на крају овог приказа  ево и пјесме Душана Пехића о ћирилици.

     Душан Пејић

   ПЈЕСМА О ЋИРИЛИЦИ

Браћо Срби, одавно се знаде -
нико нема што Србин имаде!
И то није речено залуду,
те ријечи нек нам наук буду
да будемо што смо вазда' били,
да чувамо што смо насл'једили
и што су нам завјештали преци -
у аманет да предамо дјеци!
Српски народ многа блага има,
а једно је посебно међ њима,
свјетлије је од зв'језде Данице,
то су сјајна слова ћирилице!
Без ње Срби, и кад јесмо, нисмо -
то је српско ћириличко писмо!
У тих светих тридесет знакова
сабила се душа Србинова
и његова историја славна,
онда света вјера православна
оличена у Светоме Сави,
кога Србин и дан-данас слави,
па нек нам је на уму мисао -
ћирилицом Сава је писао!
И не Сава, него и остали,
што су српско име прослављали,
од Немање и цара Душана
до Високог деспота Стефана,
па до наших земана и дана
азбука је српска сачувана.
И зар данас памет изгубисмо,
па да своје остављамо писмо?!
Знајмо, браћо, да крвнике наше
ћириличка слова много плаше,
Арбанасе, Швабе и усташе,
кад год на нас они се дизаше,
вазда' прва на мети су била
красна слова Светога Ћирила.
Тако пјесник, док му дрхти рука,
исписује слова мудрог Вука,
и док сузе капљу му низ лице,
он се бори за спас ћирилице
и моли се и нада у Бога
за опстанак писма ћирилскога!