ОБРАЗЛОЖЕЊЕ СПКД ,,Просвјета“ ОО Гацко о додјели
СПЕЦИЈАЛНЕ ПОВЕЉЕ ,,ВЛАДИМИР ЋОРОВИЋ“

     Специјална повеља „Владимир Ћоровић“, коју додељује СПКД ,,Просвјета“ ОО Гацко, додељена је др Милану Мицићу за књигу Американци српски добровољци из САД-а 1914–1918. Милан Мицић годинама обрађује теме везане за колонисте и српске добровољце. Тиме анимира, прије свега, пажњу потомака колониста и добровољаца са српских простора: Херцеговине, Лике, Кордуна, Баније, Славоније, Далмације и Црне Горе. На врло вјешт начин повезује историјске чињенице Великог рата са казивањима потомака српских добровољаца из САД-а.
    Др Милан Мицић, пишући о српским добровољцима, покушава да уђе у њихову свијест о Србији кроз коју најчешће ниједан од њих није никада прошао. Покушава да нам открије велику љубав тих људи према мајци Србији. Добровољци остављају муком стечена радна мјеста у Америци и сву своју уштеђевину улажу у куповину карте која их води у рат у коме хоће да бране Србију. Мицић, у двадесетпет прича у овој књизи, говори о појединцу , добровољцу, интересује га његов одлазак у Америку, повратак на солунски фронт, борба и долазак кући. Судбине свих добровољаца су сличне односно вођене су идејом српства и југословенства. У овој књизи до изражаја долази појединац, њему се поклања пажња, свака од прича је само један дио великог мозаика догађања у Великом рату и послије њега. Када прочитамо изјаве потомака о својим прецима добијемо слику живе историје о борби за интегритет и постојање Србије као језгра око кога ови безсмртници држе вјечиту стражу.
   Стотину је година од Великог рата, а приче оног малог војника-добровољца, по први пут излазе на свјетлост дана, покушавајући, овај пут врло успјешно, да остану свједочанство за времена која долазе у књизи Американци српски добровољци из САД-а. Др Милану Мицићу честитамо награду и желимо још плодотворнији рад.

    Гацко, 20. септембра 2018. године              СПКД ,,Просвјета“ ОО Гацко
                                                                     Предсједник
                                                                     Вучковић Радомир, проф.